Kajian menunjukkan bawang boleh merendahkan kadar kolesterol
dan aras lemak darah (blood fat), dan membantu menghalang saluran
darah tersumbat.
"Dua hingga tiga ulas bawang mampu mengurangkan 50%
serangan sakit jantung dikalangan penghidap sakit jantung" kata salah seorang doktor penyelidik, Bauman.
"Bawang juga diletakkan di tangga teratas Makanan Penghalang Kancer (Cancer-Preventive Foods) di Institut Kanser Antarabangsa. Bawang yang dimasak berupaya menyisihkan (detoxify) bahan bahan logam kimia seperti merkuri (dari ikan) dan cadmium dalam makanan mentah.Bawang juga bertindak sebagai antibakteria dan antivirus, meningkatkan pertahanan immunisasi/badan kepada jangkitan dan demam (stress-induced cold).
Friday, July 30, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Artikel Paling Popular
-
Antara Universiti di Malaysia Matrikulasi adalah tempat didikan disiplin yang tinggi. Namun, ramai pelajar mampu beradaptasi denganny...
-
Matrikulasi? Matrikulasi adalah pembelajaran selama setahun atau dua tahun bagi pelajar lepasan SPM sebelum mereka melangkah ke program...
-
Bagi sesiapa yang baru sahaja lepas belajar, anda mahu bekerja bukan? Anda perlu tahu 2 sektor bidang pekerjaan. Iaitu sektor kerajaan d...
-
Beberapa pertubuhan bukan kerajaan NGO meminta kerajaan mengkaji semula arahan menghadkan penjualan nasi lemak di kantin sekolah kerana mer...
-
Buta warna bukanlah keadaan dimana seseorang itu mempunyai penglihatan hitam putih, tetapi ianya adalah penyakit yang menghilangkan keupaya...
2 comments:
Salam. Thank you for sharing :)
*Jom kita berkongsi maklumat tentang 'Sabar Dalam Al-Quran' ^_^
Sama sama baincardin.
Post a Comment