Terkini

___________________________________________________________

Wednesday, December 22, 2010

Jangan Meletup-letupkan Jari Anda

Meletup letupkan jari
ada kesan sampingan
"Sikap suka meletup-letupkan jari adalah satu tindakan ketika seseorang itu berada dalam keadaan gemuruh, bimbang dan takut. Ia secara tidak langsung boleh menenangkan individu tersebut," kata Patience White, seorang doktor perubatan di Yayasan Arthritis.

Tetapi, itu tidak bermakna ia tidak memberi kesan sampingan kepada individu terbabit. Kajian menunjukkan tabiat meletup-letupkan jari selama bertahun tahun akan merosakkan bahagian ligament (tulang yang menyambung antara tulang) dan melonggarkan tendon (tulang yang bersambung dengan otot). Dengan itu, kekuatan tangan anda akan menurun.Walaupun begitu, tabiat ini tidak akan menyebabkan penyakit sendi yang amat serius yang dipanggil arthritis/osteoarthritis.

Tangan yang normalTangan yang mengalami Arthritis/Osteoarthritis


*Kajian ini disahkan juga oleh Kevin O. Hwang, seorang pembantu profesor di University of Texas Medical School.3 comments:

tiafazunia said...

tp da terbiasa, kdg2 ble lengoh pon buat jugak, haha!
;)

Balqees Amanda said...

hmm..yeke..dulu cikgu bio saya cakap takpe..tapi ustaz saya tak bagi buat sebab takot nanti jari kembang tak boleh nak pakai cincin..hehe..saya suka letupkan lengan..dah biase sebab main volleyball dulu..

Naim Jr said...

ni kajian kesihatan yang dibuat secara saintifik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Artikel Paling Popular

 

BeritaKini Design by Insight © 2009