Buku Terpilih BeritaKini 2015

Terkini

_________________________________________________________________

Monday, May 20, 2013

Komuniti FB Saya Sayang Tun Mahathir Menjana Pemikiran Intelektual


BeritaKini tidak menyangka, masih lagi terdapat insan ataupun golongan-golongan muda yang mempunyai pemikiran intelektual, pemikiran yang tidak mudah menggelabah, pemikiran yang logistik dan juga mempunyai pemikiran berwawasan. Kemunculan komuniti FB Saya Sayang Tun Mahathir banyak membuka mata BeritaKini dan pihak lain akan pemikiran intelektual yang ditonjolkan. Kenapa? Mari kita singkap kembali sejarah peperangan pendapat/kritikan dalam dunia siber.

Dunia siber semenjak tahun 2008 dan sebelumnya lagi dikuasai oleh pihak yang sering membangkang agenda kerajaan dan perkara berkaitan dengan kerajaan. Pendek kata, penyokong agenda kerajaan boleh dianggap tidak celik IT dan media sosial. Hanya sekadar menjadi pemerhati dan menyimpan kesabaran yang tinggi sahaja. 

Cuba perhatikan komuniti-komuniti media sosial yang dibawa oleh golongan yang membangkang, tahap pemikiran yang dibawa lebih kepada menaikkan emosi. Emosi itulah yang mereka cuba tonjolkan dahulu agar penyokong-penyokongnya akan mudah memperkembangkan sesuatu isu mengikut kaedah 'Like and Share'. Faktanya di sini, apabila isu yang tidak sahih muncul, penyokongnnya sepantas klik berkongsi dengan kawan-kawannya. Tetapi, apabila isu itu sudah sahih salah dan perlu diperbetulkan, mereka diam seribu bahasa. Dari situ, kita sudah boleh menilai sejauh mana prinsip mereka untuk mempertahankan kebenaran isu yang dibawa.

Komuniti FB Saya Sayang Tun Mahathir ketika PRU 13 sehinggalah sekarang menonjolkan satu prinsip yang menyenangkan hati BeritaKini. Satu prinsip yang bertepatan dengan ajaran Islam iaitu tidak menegakkan benang yang basah. Jujur dengan sesuatu isu boleh menghindarkan diri daripada pemikiran taksub. Kalau dilihat 'likers' yang komen di setiap status itupun menyenangkan hati. Semuanya berfikiran realistik. Realistik dengan persekitaran, perhubungan manusia dan pengalaman hidup. 

Di sini BeritaKini ingin senaraikan perkara yang BeritaKini nampak sepanjang bergelumang dengan dunia siber.


1) Kebenaran sesuatu isu itu tidak akan muncul serentak dengan isu yang tidak benar (a.k.a fitnah). Kadang-kadang ia akan mengambil masa yang lama untuk muncul.

2) Penyokong kerajaan kebanyakan bersikap Silent Majority. Mereka lebih pentingkan soal perhubungan sesama rakan dan risau untuk berkongsi perkara berkaitan politik walaupun perkara itu benar.

3) Penyokong yang sering membangkang kerap akan 'share' apa sahaja yang mereka anggap betul. Ini dinamakan 'keyboard warrior'. Namun, apabila isu yang mereka 'share' itu salah dan perlu diperbetulkan, mereka diam seribu bahasa tanpa rasa bertanggungjawab.

4) Ada lagi pecahan dua jenis golongan dalam peperangan siber. Golongan pertama adalah golongan sastera. Ini golongan terbanyak. Mereka mudah terpengaruh dengan bahan bacaan dan mudah mempercayainya tanpa mempersoal kredibiliti orang yang membawa isu tersebut. Prinsip mereka, 'share dahulu, yang lain-lain itu kemudian'.


Golongan kedua pula adalah golongan intelektual. Golongan ini adalah golongan paling sedikit. Kebanyakan mereka bersikap Silent Majority dan kurang mengamalkan sikap 'like and share' yang keterlaluan. Tetapi, sekiranya pemikiran intelektual mengemukakan pendapatnya secara logistik ia mampu mematahkan seluruh isu-isu fitnah dan tidak benar yang menguasai dunia siber sekian lama. 

5) Golongan yang menggunakan ayat-ayat Al-Quran dan hujah-hujah agama BeritaKini golongkan dalam golongan sastera. Adakalanya betul dan adakalanya tidak betul. Yang tidak betul itu jikalau berlaku memang merosakkan kesucian agama Islam itu sendiri.

6) Kebanyakan hujah-hujah agama yang membangkangi kerajaan tidak berpandukan fakta yang menyeluruh.

Yang pentingnya disini adalah pemikiran intelektual, pemikiran logistik dan pemikiran berwawasan. Kesemua pemikiran ini diajar dalam Agama Islam itu sendiri. Tidak perlu BeritaKini mengemukakan sumber-sumber rujukan yang spesifik. Anda boleh fikir sendiri  sirah kehidupan Nabi, Hadis-hadis dan Ayat Al-Quran yang anda temui setiap hari, kesemuanya mengajar hal-hal berkaitan pemikiran intelektual. Namun, kebanyakan orang tidak mengambil endah akan hal ini. Sedangkan pemikiran-pemikiran ini berpandukan kepada fakta-fakta. Fakta-fakta inilah yang menentukan kekuatan sesuatu hujah. Hanya copy paste dari Utusan, Berita Harian, MalaysiaKini, Harakah, dan Suara Keadilan masih lagi tidak cukup. Anda perlu keluar dari kepompong 'keyboard warrior' dan cari kebenaran di dunia realiti. Kemudian kembalilah ke dunia siber berkongsi cerita secara intelektual.

Kepada SSTDM, semoga maju jaya membentuk pemikiran intelektual dalam kalangan rakyat Malaysia di dunia siber. 

*BeritaKini juga selalu meneliti komuniti FB yang membangkangi kerajaan. Diucapkan terima kasih juga kepada mereka kerana 'alert' dengan sesuatu isu. Namun, ada banyak perkara perlu diperbetulkan.

7 comments:

Anonymous said...

Appreciate this post. Will try it out.

Take a look at my web page voyance en direct

Anonymous said...

This website trulу haѕ all of thе іnfo Ι wantеԁ conceгning this subjeсt and dіdn't know who to ask.

my site ... comparatif ssd

Anonymous said...

Аwesome blog! Do you havе any tіpѕ
foг аspіring writers? I'm planning to start my own blog soon but I'm a little loѕt on eνerything.
Wοuld you ρropose starting ωith a free
platfοrm like Wordpreѕs oг gο for a paid option?
Thеre are so many choісеѕ out there that Ӏ'm completely confused .. Any ideas? Thanks a lot!

Look at my web site :: paroi de douche

Anonymous said...

Τhіs iѕ a topic thаt is nеar
tο my heaгt... Cheerѕ! Where are your contаct details though?


my wеb pаgе - porte serviette

Anonymous said...

Hellο, јust wanteԁ to mention, Ι loved thіs
post. It was helpful. Κeep on posting!

Also visit my weblog comparatif ssd

Anonymous said...

We're a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website offered us with valuable info to work on. You have done an impressive job and our whole community will be thankful to you.

Feel free to visit my site ... Tennis 2013

Anonymous said...

Μy partner and I stumbled over here coming
frοm a diffeгent page and thought I might
as well checκ things out. Ι likе what I see
so now i am folloωіng you. Lооk forward to looκіng аt yоuг web
page yet again.

my wеblog; meuble de salle de bain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Artikel Paling Popular

 

BeritaKini Design by Insight © 2009