Buku Terpilih BeritaKini 2015

Terkini

_________________________________________________________________

Friday, July 6, 2012

Beritakini rasa hendak gelak pada Aidid Muaddib


BeritaKini tidak mahu menyentuh soal lain dalam artikel Aidid Muaddib. Yang ingin BeritaKini tulis dalam artikel ini adalah cara-cara untuk memahami journal saintifik seperti journal saintifik bidang pemakanan. Aidid Muaddib nampak ‘garang’ dalam semua hal. Kita semua boleh saksikan artikel beliau dalam blog popularnya Aidid Muaddib. Dari hal sistem perniagaan, sehinggalah kepada journal saintifiknya pun, semuanya digoreng panjang lebar dengan gaya bahasa yang begitu ‘sopan’. Tidak mengapalah, beliau kan ‘pakar’.

Baik. BeritaKini memang seorang yang terlibat dengan bidang sains pemakanan awam dan hospital. Sepanjang pengalaman BeritaKini, banyak tugasan-tugasan yang melibat pembacaan dan PEMAHAMAN journal saintifik. Untuk pengetahuan para pembaca, journal saintifik bukanlah percuma walaupun ada di internet. Untuk membacanya, kita perlu membayarnya dan mempunyai akses istimewa seperti doktor, pensyarah dan pakar-pakar khusus bidang sains lain. Yang perlu kita ingat, DOKTOR PERUBATAN yang anda semua jumpa di hospital-hospital di dunia ini tidak semestinya pakar dalam bidang sains lain. Lainlah kalau doktor perubatan tersebut melanjutkan ke dalam bidang kepakaran khusus tertentu. Anda semua kena faham itu. Anda kena tahu posisi professional kesihatan mahupun professional sains dalam membuat sebarang rujukan.

Berbalik kepada cara-cara memahami journal saintifik. Di bawah ini adalah contoh gambar journal saintifik.




Journal saintifik ada beberapa bahagian utama.
1) Abstract
2) Introduction (pendahuluan)
3) Results, carta, graf.
4) Discussion (perbincangan)
5) Conclusion (kesimpulan)

Harus anda ingat, baca journal bukan seperti baca novel. Memahami journal saintifik hanyalah ekslusif untuk golongan tertentu sahaja untuk dihuraikan dan diuar-uarkan isi kandungan ke persidangan mesyuarat ataupun kepada orang awam. Maksudnya begini,  guru tidak mungkin boleh memahami journal saintifik. Polis pun tidak mungkin akan memahami journal saintifik. Hatta, doktor perubatan pun tidak semestinya boleh memahami journal saintifik. Journal saintifik ada pelbagai jenis bidang pengkhususan. Doktor perubatan tidak belajar semua bidang pengkhususan. BeritaKini bukannya apa, persepsi masyarakat zaman sekarang ni, bila sebut sahaja doktor perubatan (walaupun baru graduasi setahun jagung), masyarakat menganggap doktor perubatan tahu semua perkara. Bila berlaku perkara begini, pasti ada doktor perubatan tertekan dan ada juga yang AMBIL KESEMPATAN.



Bahagian Abstract dalam saintifik journal adalah satu petikan ringkas yang merangkumi 100% keseluruhan journal. Namun begitu, perkataan dan tatabahasa (grammar) memang rumit. Memang susah untuk dibaca. Sampaikan kita kena baca lebih dari lima kali untuk faham walaupun kita sendiri PAKAR DALAM BIDANG TERSEBUT. Abstract menerangkan idea-idea yang terkandung dalam journal. Dari sinilah, pakar-pakar sains dapat mengenalpasti secara LUARAN adakah idea-idea yang terkandung dalam journal sama atau tidak dengan idea-idea mereka. Ya ataupun tidak, professional sains tetap perlu jadi konservatif dengan meneruskan pembacaan sehinggalah ke bahagian terakhir journal iaitu Conclusion (kesimpulan). Mereka tidak boleh bergantung pada Abstract sahaja walaupun secara amnya ia dikatakan merangkumi 100%. Ini kerana, penulis-penulis journal mungkin tidak tepat mengekspresikan seluruh journal dalam satu petikan ringkas iaitu Abstract. Seperti dalam bahagian Results (Keputusan), ia mengandungi analisis bar-bar graf dan carta. Ianya kompleks. Nak memahami analisis itu pun kena ada kepakaran! Bukan sahaja bahagian-bahagian utama journal sahaja perlu difahami, tetapi sumber rujukan journal saintifik juga perlu diteliti. Sumber rujukannya bukan satu ataupun dua, boleh dikatakan hampir 100 sumber rujukan untuk dijadikan sumber dalam satu-satu journal saintifik. Ini bermakna, hendak memahami journal saintifik kemudian menyatakan kesahihan fakta dalam journal bukanlah satu perkara yang SENANG. Tidak boleh berlaku dalam masa satu hari. Hendak mengeluarkan satu-satu journal pun kena ambil masa berbulan-bulan untuk disahkan oleh agensi berautoriti dalam sains. Jadi, sudah pastilah untuk menguar-uarkan kandungan journal pada orang awam mestilah dari orang yang mempunyai autoriti dan pakar.  

Lihatlah pada Aidid Muaddib, beliau bukan main kritik MLM yang berasaskan jualan makanan seperti Herbalife, Alphalipid, HPA dan lain-lain lagi. Siap letak sumber rujukan lagi kononnya semua dari journal saintifik. BeritaKini pada awalnya rasa kagum juga dengan Aidid Muaddib sebab begitu teliti dalam hujah artikelnya sampaikan letak sumber rujukan journal dari Lancet, PubMed, ScienceDirect, dan lain-lain lagi laman web journal.  Tetapi, bila saja BeritaKini buka sahaja sumber rujukan tersebut, hanyalah Bahagian Abstract. BeritaKini pun ada akses autoriti untuk memasuki laman web Journal secara percuma. Jadi, BeritaKini pun akses sepenuhnya journal-journal tersebut secara keseluruhan setakat pemahaman BeritaKini dalam bidang pemakanan. Ternyata, jauh panggang daripada api hujah journal itu dengan apa yang Aidid Muaddib tulis. Dan, apa yang Aidid Muaddib tulis dalam blog dia kebanyakan bersandarkan pada Abstract sahaja, itupun tidak tepat juga. Yang beliau sentuh hanyalah 40%  sahaja (mungkin mengikut pemahaman beliau) dan yang selebihnya adalah propaganda (semata-mata bencikan MLM). Bukan main lagi penyokong-penyokong Aidid nak komen, berpusu-pusu. Mana kan tidak, Aidid Muaddib sahajalah satu-satunya ikon yang pernah hurai perkara menggunakan journal dalam dunia internet di Malaysia ini. Tetapi sayangnya, hancur huraiannya. Penyokongnya sedar ataupun tidak BeritaKini pun tidak tahu. Kalau bagi mana-mana doktor/pensyarah, alamat terakhir 'artikel saintifik' adalah ke dalam Tong Sampah.

Dalam artikel sebelum ini, BeritaKini ada menyatakan keyakinan yang Aidid Muaddib adalah seorang doktor perubatan. Amat memalukan apabila seorang doktor perubatan tiada etika dalam menghuraikan journal saintifik kepada orang awam. Ditambah dengan gaya bahasa yang tidak beradab dan langsung tidak menonjolkan diri. Tidak perlu bagi BeritaKini untuk membalas hujah saintifik yang ditulis dalam blog Aidid Muaddib. Tiada seorang pun yang akan faham 100%  apa yang dihujahkan nanti. Hujah saintifik bukanlah seperti hujah agama. Hujah agama walaupun tidak boleh digoreng tetap ada orang yang akan goreng dan tetap ada orang yang akan faham. Berbeza dengan hujah saintifik, kalau ada orang menggoreng sesuka hati pun mana ada orang akan faham lebih 10% (mengikut perkiraan BeritaKini). Istilah-istilah sains dan teknologi, faham-fahamlah. Kalau sudah ada pengiktirafan dari kerajaan dan agensi pemakanan lain, apa yang anda ingin pertikaikan pergilah berjumpa dengan mereka yang berkuasa.

Kalau setakat Journal saintifik mudah dipropaganda sebegitu rupa, apatah lagi aspek-aspek lain (bukan journal pemakanan) dalam artikelnya itu. Entah betul ataupun tidak.  Anda nilailah sendiri. Moga-moga kebenaran akan terbuka jika diizinkan. Kalau dibiarkan, takut pula jadi fitnah pelbagai. Ini membabitkan periuk nasi orang. Bukan satu hal yang remeh. Niat Aidid Muaddib ini baik, hendak menghindarkan orang ramai dari gejala headhunting MLM. Tetapi, beliau propagandakan pula semua MLM ini haram dan tidak berguna walaupun diluluskan kredibiliti melalui KPDNKK dan agensi lain lagi.

Apa yang BeritaKini tuliskan ini bukan sahaja khusus kepada MLM tetapi juga kepada perniagaan konvensional. Jika anda seorang penjual, pastikan anda mempunyai rujukan (orang) yang berkredibel dalam mempromosikan barangan anda dalam aspek saintifik. Contohnya, Susu A boleh kuatkan tulang dan mempunyai faedah-faedah khusus pada badan. Anda sebagai seorang penjual seharusnya tahu siapa yang berkredibel berkata begitu. Doktorkah atau siapakah dia/mereka? Begitulah etikanya. Etika itu penting. Tidak kiralah MLM/Network Marketing ataupun konvensional. BeritaKini pun terlibat juga dengan Network Marketing. Sekadar Plan B kehidupan.


34 comments:

Anonymous said...

Terbaek! Camtulah Melayu. Orang goreng pakai bahasa boombastic sket je, terus puja macam dewa.

Pastu kutuk orang lain kaw2. http://aididmuaddib.blogspot.com takde nak komen balas ke?

Ke dah kecut dah telur lama tak update blog?

BeritaKini said...

BeritaKini pun tngah tunggu huraian beliau mengenai produk maknan. kot2 la beliau gunakan journal. tapi lama jugak beliau x update blog.

Anonymous said...

Ape kata bro seru nama pencacai dia Dogtor Azwan berani tak dia nak berdebat kat sini. hehehe

BeritaKini said...

saya tidak mendabik saya hebat dari mereka. Saya dengan bidang pemakanan, dan mereka dengan bidang perubatan. Memang satu bumbung sains kesihatan.

Cuma saya ingin menyedarkan sesuatu sahaja, setiap bidang ada kepakaran dan ekslusifnya. Untuk membincangkan hal-hal dalam setiap bidang, MESTI dari kalangan yang berkelayakan.

Doktor Perubatan tidak semestinya tahu semua bidang, begitu juga dengan saya, tidak semestinya tahu mendalam bidang2 yang lain. Yang penting etika profesional. Etika profesional perubatan tidak sama dengan etika profesional dalam bidang pengkhususan pemakanan.

*BeritaKini sedang menginterpretasi satu artikel dalam blog Aidid Muaddib yang bertajuk 'Makanan Kesihatan, jangan suka kelentong'. BeritaKini rasa nak gelak dengan perkataan 'kelentong' tu. Mungkin akan dikeluarkan artikel terbaru BeritaKini mengenai hal ini.

Anonymous said...

Ow..but im just curious one thing bout what he(aidid)said..btul ker ad side effect after mkn product herbalife??..fyi,,my bff is the world team in HBL...n she did reckon to me to buy the product..thank u MR beritakini

BeritaKini said...

Dear Anonymous 6 August:

Everything you eat in this world has their own side effect, including medicine in pharmacy. As a human, you must judge the side effect. Aidid said something bad HYPERBOLA about herbalife. He said Herbalife is a poison because some people has died after consume HBL. How can he do that conclusion? If he think he is a medicine doctor can establish that facts (according to Google Search only), he is wrong. Nutritional sciences is a very very very very subjectives THINGS. Human body is very complex with full of biochemistry. So, how come AIDID ONLY claims that HBL is a poison? HBL stays in marketing for a long time. That is impossible every nutritional scientist behind the HBL are not clever as AIDID. Try to think.

Just use the HBL according to their recommendation intake. But do not skip the main meal such as lunch, dinner and breakfast. If you feel something bad after HBL, just see and get consult the very PROFESSIONAL doctor and dietetics. I hope you dont see a doctor like Aidid. Weird doctor. Even you use minyak gamat also has the risk okay.

--------------------------------

Setiap makanan yang anda ambil di dunia ada risikonya. Termasuklah ubat-ubatan di farmasi. Sebagai seorang manusia, anda kenal adili hal ini sebaik mungkin. Aidid sudah buat Hiperbola dengan HBL. Beliau cakap HBL adalah racun kerana ada bukti orng mati selepas makan HBL. Bagaimana dia boleh buat kesimpulan sebegitu? Jika dia fikir dia seorang doktor perubatan boleh mengeluarkan fakta mengelirukan sebegitu, beliau silap sebenarnya. Sains pemakanan adalah suatu yang sangat tersangat SUBJECTIVES. Badan manusia begitu kompleks. Jadi, bagaimana Aidid boleh mendakwa HBL merbahaya?? HBL sudah berada di pasaran sudah lama. Takkanlah, saintis pemakanan yang menguruskan HBL tidak sebijak Aidid. Malahan mereka lebih khusus pakar tentang pemakanan dan manusia. Fikirlah. Saya tidak mahu letak hujah ataupun istilah saintifik. Tidak perlu.

Ambil sahaja HBL kalau mahu. Makan ikut apa yang disarankan. Tapi, jangan sampai tak ambil sarapan, makan tengahari dan juga makan malam. Kalau rasa tidak sedap badan selepas makan HBL, terus berjumpa doktor dan pegawai dietetik yang PROFESSIONAL. Alangkah malangnya berjumpa berjumpa doktor perubatan seperti Aidid. Doktor yang pelik. Anda guna minyak gamat pun, ada juga risikonya. Kalau terlebih guna, mungkin rasa panas terlampau atau sebgainya. FIkir-fikirkanlah.

Anonymous said...

O thanks yarr..mmber ad ckp yg product HBL ni dibuat oleh pkar2..mnang anugrah nobel bagai lgi..

BeritaKini said...

Setiap produk makanan akan ditapis dahulu sebelum dipasarkan. di peringkat antarabangsa, ada agensi-agensi yang akan mengiktiraf untuk kelayakan produk makanan. Contohnya IFANCA, USDA dan FDA. Agensi-agensi tu bukan calang2 agensi. Teknologi menganalisis makanan memang canggih. Kalau di Malaysia pula, JAKIM dan satu lagi agensi di bawah kementerian kesihatan (maaf saya tak ingat nama)yang menganalisis makanan.

Kalau anda ada ragu-ragu tentang produk makanan, berjumpalah dengan orang/agensi yang berkelayakan itu. Benda-benda macamni bukan senang nak dhujahkan di internet.

Herbalife sudah lama berniaga. mustahil tersangat merbahaya untuk diminum. Bagi saya scra peribadi, Herbalife adalah bagus untuk makanan tambahan. Tambahan pula, ada susun atur program yang disediakn. Sebenarnya apa yang dihujahkan oleh para pengedar Herbalife tu adalah hujahan dari saintis2/pakar pemakanan. Cuma ayat2nya dipermudahkan sahaja untuk pemahaman awam. Tidak semua pengedar/orang awam boleh faham dn guna hujah saintifik. Jadi, ia sesuatu yng adil untuk orng nk berniaga mahupun membeli.

Anonymous said...

Nampaknya tak berani Aidid dan balacinya Azwan nak berhujah di sini ye. hehe

Anonymous said...

bukan aidid tak berani bro. You are just not in his league. Get it?

Anonymous said...

Aidid hanya berani kepada mereka yg bodoh macam Anon 11:21, bodoh!

Bila jumpa orang yg pandai, dia menikus takut jadi bodoh, bodoh btollah Anon 11:21!

Anonymous said...

Salam,

Kalau betol aidid conclude yang Herbalife product tu poison, itu adalah atas kapasiti dia sebagai seorang doktor. Sebab doktor ni end user, jadi di ada hak utk mengatakan sesuatu produk baik atau tidak...lebih2 lagi utk pesakit.

Justifikasi aidid dalam soal mcm ni kita panggil clinical judgement. Clinical judgement ni la yg golongan2 professional lain, termasuk tuan blog ni (maaf ye) tidak paham. Mereka (doktor) belajar kemahiran clinical judgement ni bertahun-tahun, semata-mata nak mempertimbangkan soal keberkesanan dan keselamatan sesuatu jenis ubat/rawatan yg diberi. Tahap clinical judgement yg menentukan sama ada doktor2 ni competent atau tidak utk beri rawatan pada pesakit. Ini bukan soal mudah. Golongan professional lain tidak belajar kemahiran ni.

Mcm tuan blog ni cakap, journal ni terdapat beberapa bahagian dan kena ada kemahiran utk analisis setiap satu journal. Tapi bagi seorang doktor, tiada apa yg lebih penting daripada side effect... ini adalah demi keselamatan pesakit. Kalau ada beberapa case report, dah cukup untuk doktor suggest sesuatu produk tu tak selamat.

Tuan blog ni tak salah, sebab awak lihat keseluruhan journal tu sebagai satu bentuk kajian lengkap. Bagi kaca mata doktor, lain pulak ceritanya.

hehehe... interesting entry.

Empayar Utama said...

Terima kasih atas info. Saya baru baca. Ulasan saya bertumpu kepada kewujudan blog Aidid yang pada pendapat saya bertujuan menghentam peribadi seseorang, tidak lebih dari itu (berdasar keseluruhan artikel yang ada di blognya).

Artikel lain hanya bayang-bayang yang cuba alih perhatian para pembaca bahawa blog itu ujud untuk rakyat hindarkan MLM.

Cukup jika beliau huraikan skim piramid itu salah - pada halaman utama dan perincikan setiap produk untuk entri-entri seterusnya.

Produk berbeza berbanding peribadi individu. Sebahagian besar cerita dalam entri-entri beliau dedahkan peribadi individu. Bukan fokus kepada produk dan skim piramid yang ujud dalam MLM.

Ini link ulasan saya : http://empayarutama.blogspot.com/2012/05/yang-tersurat-yang-tersirat.html

Wallahu a'lam

Anonymous said...

Ramainye mat rempit kaki mlm yg butthurt kat sini..

Anonymous said...

esok2 anak hang jadi mat rempit atau pun diangkut mat rempit.. baru tau langit tinggi rendah..

Anonymous said...

Saya tetap menyokong aididmuaddib. Perniagaan MLM mmg tak adil.

Anonymous said...

Salam sjhtera buat tuan blog n pmbce2 blog. :-)
Scra xsgja sy trjmpa blog aidid dan kmdn blog ini. Asalnya cma nk cri prbndgn prod n hrg bbpe brgn yg blh tolg turunkn berat bdan, tmbh kcntikn kulit n kshtan.. Sy bru je join 1MLM. :-) ad bnar knp aidid anti MLM. Upline akn push dwnline jd aktf dealer@distrbtr, spy upline n dwnline dpt naik level, dpt untg@rylty. Suruh labur RM rbu2. Mgkn tu yg dia xsuka. Tp btl jg ckap tuan blog, kalau prod 2 da dpt kelulusan phk2 brknaan, xkn ia dijual dan jika rasa trtpu@xpuas hti, stakat blogging, xdpt apa2. Kn?
Harap maaf jika ada menyinggung sesiapa. :-)

Anonymous said...

Oopss!!! Sy ada buat silap dlm ayt diatas.
sepatutnya brbnyi bgni-: '...kalau prod 2 TAK dpt kelulusan phk2 brknaan, xkn ia dijual...'
Maaf, ya!! :-)

azwan said...

Wtf? Apahal aku baru terjumpe blog neh? Dan ada jugak pembangsat MLMer yg seru nama aku..wakakakKAKAKkkakak!!!

Hoi..peratikan betol2 komen Anon September 17, 2012 8:14 PM tu, itu intipati yg sebenar.

Ko tuan blog hanya ikut sedap bontot...tanpa paham kenapa aidid bleh kluar conclusion gitu. Sebabnye...knowledge dan experience ko pasal clinical judgment is zero!

Ko bukan bukan clinician, dan bila aku sebut liver toxicity, tahap kefahaman aku dan ko berbeza. Paham samdol? Bkn bermakne ko bebal, tp sebabnye ko tak practice bertahun-tahun mcm doktor utk paham apa itu liver toxicity, baik dari segi clinical atau knowledge. Sedap2 ko sebut 40% yek...wakakaKAKkakKAAKAKA!!

But what to do...dah tu level kefahaman ko sebagai ape....what ever...yg penting ko memang bukan clinician.

azwan said...

Dan ko anon atas..

Jgn jadi lurus bendol. Kalau pihak yg berkenaan dah sahkan, memang boleh dijual.

Tp isunye ialah ape yg didaftar oleh pihak syarikat tu tak seperti yg dipromosikan sewaktu brg tu dijual. Paham? Boleh jadi kes... kategori brg ubat traditional, tapi promosi utk rawat kanser. Kan ke wadefak tu.

So jgn jadi bendoll. Ni semua dunia bisnes.

BukaMata said...

huh, apa pon, aku syukur dapat jupe blog aidid muaddid, mmg bahasa dia melampaui batas, tapi sekurang-kurangnya aku mmg sedar yg MLM ialah bukan jalan yang singkat utk mencapai kesenangan.

Yg logik aku terima dari blog dia ialah, piramid yg dibentuk dari MLM mmg akan runtuh. Mana bulih cari manusia sampai infinit...

Yg menentang pendapat aidid muadid, itu hak kamu, pendapat korang, korang rasa MLM ialah jln yg betul nk cari makan, itu pilihan kamu, halal ke haram, tanya alim ulama.

Mata Hati said...

Aha..Clinical judgement iyea,Azwan?..LUBANG BUTUH MOYANG KAU la clinical judgement..Doktor yg mengamalkan perubatan moden bukan main lagi protect ubat-ubatan kimia yg jelas sekali adalah DADAH!..Soalnya bukan herba yg merbahaya..Point utama skrg ubat spital yg kau jajap skrg ade DADAH & MENYEBABKAN KETAGIHAN..Herba unsurnya semulajadi sb itu namanya pun HERBA,Bodoh!..Ubat spital yg kau sanjung2 tu sebenarnya lagi merbahaya..D.A.D.A.H,got it?..Sebab tu doktor2 mcm Azwan skrg tgh mengelupur kena sula lepas tu menyalak mcm bapuk ke hulu ke hilir disebabkan kebangkitan ubat-ubatan berteraskan unsur semulajadi..Sb ubat spital skrg dh tak laku..Sb ramai pesakit skrg telah beralih ke ubatan tradisional..Sb ramai pesakit skrg telah mengetahui keburukan ubat spital dadah ni..
Setakat spital kerajaan rawatan cuma sehingget mmg la pesakit nk pegi..Cuba disuakan pesakit tu ke klinik swasta atau spital swasta..Mau tak agaknya?..Takkan mau punya melainkan ade insurans!..
Bukan menjadi satu kemisterian sekiranya doktor2 seperti si debab Aidid mahupun si tolol Azwan tercirit dlm spenda lalu menentang perniagaan MLM yg rata2 produknya adalah berunsurkan semulajadi..Sb doktor2 ini adalah dari kalangan doktor klinik,poliklinik dan spital SWASTA..Sb doktor2 swasta ini juga adalah ‘peniaga’..Sb doktor2 swasta ini sudah byk rugi kerna pesakit dh tak ramai nk ke sana skrg disebabkan penangan produk berunsur semulajadi ni tadi..Bila rugi,elaun dan bonus doktor2 swasta ni telah di potong dgn jayanya..
Kau tgk doktor kerajaan..Pasai pa mereka ni relax je pasal isu produk semulajadi nih..Tak ambik port pun..PASAI PA???..Sb doktor kerajaan BUKAN doktor ‘peniaga’ mcm doktor swasta!
Itu pasal la kau jadi tolol tak keruan mcm anjing,Azwan woii..Dua kali lima sama bangangnya mcm hero boroi pojaan kau yg tak tau malu si Aidid tu..
Xde maknenya produk herba semulajadi nk claim sebarangan..Cthnya utk rawatan kanser..Pesakit2 yg mengamalkan pemakanan herba ,ramai yg dh sembuh dari bahana penyakit tersebut..Tp tgk stage la brader..Yg betul2 kronik mmg la kena buang barah tu disebabkan sel kansernya dh terlalu banyak..Yg tak berape kronik ternyata sembuh..sb tu jualan herba ni sentiasa meningkat disebabkan promosi dari mulut pesakit yg sembuh itu sendiri..Ringkasnya,herba ini adalah kuasa penyembuhan utk kanser YG TIDAK KRONIK SAHAJA..Yg kronik pegi melahap sape suruh?..Bedah@kimo jer jawapannya..BEDAH@KIMO dgn AMALAN MENJAJAP UBAT KIMIA DADAH SPITAL adalah dua perkara yg berbeza..Kalau kau pegi spital utk bedah takpe..Tp klu kau pegi spital mcm mat pit pusher ketagih ubat dadah baik tk payah..

Utk info yg SEBENAR mengenai perniagaan MLM,produk-produknya termasuk HerbaLife dan fakta mengenai keburukan ubat kimia dadah spital,sila klik link nih :

http://www.facebook.com/pages/MATA-HATI-TEAM/205798989457978?fref=ts

Iyea,Azwan?..Teruk sgt ke income jd doktor kt Poliklinik An-Nisa tu?..Sedihnya tak dpt elaun dgn bonus selebat dulu,iyea tak?..Tok sah la kau nk berselindung di sebalik nama ‘Azwan’ tu..Integriti itu dituntut bro tambah2 doktor lahanat mcm kau..Kau sumbatkan kepala bengap kau tu kt dlm lubang jamban..Lepas tu flush & minum sekali air keladak jamban tu smpi kau lemas..BHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!

Anonymous said...

Mata Hati. Anda ingt anda da hebat sgt ke ? Anda gelakkan orang tp adakah orang len turut sama gelak dgn anda ? Ingt ye, apa sahaja y di ciptakan oleh manusia akan tiba masa musnah juga. Tiada y kekal melainkan Allah SWT. Jika sistem MLM memperkenalkan sistem income mereka sampai infiniti, persoalannye adakah semua manusia di bumi ini nk buat MLM ? Apakan jadi kepada mereka y lewat menyertai MLM, dan pada akhirnye tiada lagi orang nk join.. Mne mereka nk jana income ? kalw setakat mkn gne sendiri mmg x dpt.. Dan jika di lihat sistem MLM mmg ada penindasan. The reason why MLM is still valid in Malaysia, is because of certain individual interest... Fikir2kn.... Jgn taksub sgt hal duniawi..........

azwan said...

Lahhh...aku ingat tokey komen, skali yg dtg pencacai najis. Dey mata burit, mulut tu sumbat je dgn taik atuk ko, beza acute dgn chronic pun tak pass. WAKAKAKkakKKAKA...buang masa dgn hopeless mcm ko...

Beritakini rasa hendak gelak pada mata burit

Dewa Muda said...

Most of the MLM products claimed to have therapeutic properties are all nonsense. It is merely an easy scam to fool average Malaysians who are basically not having much of scientific knowledge.

And you Tuan blog, if sincerity is your top priority, first advice should be given to your readers is to have proper and balanced diet. Herbals, juices etc as part of MLM products do not help much if a person has bad eating habit.

Aidid has been right, most of MLM headhunters promoting health products are not interested in changing the quality of health their customers, but rather ripping their money off. Therefore it is not too much to say that kind of scam through the eye of Islam is definitely haram.

Anonymous said...

Buat semua, aq ni kira kategori atas pagar la. Terus terang, a close a friend mine is MLMers, x di nafikan income dia mmg hebat.. Ayat dia y aq x leh smpai skrg, "smpai ble ko nk jd manusia biase sdgkn peluang utk jd manusia luarbiasa da terbentang". Jd MLMers ni kre luarbiase ke ? Kluar awal pagi, blik kul 12, 1, 2 pagi. Kdg smpai sesudah Subuh bru blik. Camtu ke kaedah cari rezeki ? Y plg hbat aq tgk, smpai ada y bleh bersabda tntg mereka y mkn gaji ni, umpama individu y merelakan diri mereka di liwat ? Apecer ni bro ? Itu ke y korg bljr dlm kursus MLM korg ? Korg kna sedar ye, guru2 y dlu mendidik korg tu pun mkn gaji. Jdi, mereka tu pun krenye mgsa liwat la ? Ilmu y korg tu semua dri mne kalw bkn dri insan bergelar guru y di byr gaji utk mendidik korg ?
ke korg dpt ilmu dri langit ? Renungk2 kn la.........

Anonymous said...

Aku buka page facebook mata-hati-team tu, aku tgk byk je wajah2 watak y di cipta oleh bangsa yahudi. Plg hebat salah satu watak tu bersabda.. Eh, orang2 yahudi ada ke yang menjadi perawi hadith ?

mata steam kih kih said...

Blog Mata Hati Team
Sendiri komen sendiri like
hehe
Sapa admin x suka dia block
hehe
mata hati steam kih kih kih

Anonymous said...

Nak tahu..hr tu ada terbaca kat FB aidi..kawan dia announce kara dia dah meninggal dunia tahun lepas...betuk ker? Ada sesiapa leh sahkan????

Anonymous said...

no wonder la...
BeritaKini pn buat network marketing....
kalau nk ckp pasal 'etika' mne2 medical doc pon akn mrh klu patient dia abil ubat2 yg x spttnya...

Anonymous said...

no wonder la...
BeritaKini pn buat network marketing....
kalau nk ckp pasal 'etika' mne2 medical doc pon akn mrh klu patient dia abil ubat2 yg x spttnya...

Anonymous said...

Xsangka bahasa seorang doktor yang dipandang tinggi oleh masyarakat mcm ni. Xsangka.

Anonymous said...

aku pong rasa nak tergelak. rasa nak tergelak pada blog bodoh yang sanggup create article semata2 nak personal attack.

ramai betul manusia2 barua yang bertuhankan duit.

Anonymous said...

Azwan yg dungu pun ada kat sini.. Aku sebenarnya kesian ngan aidid ngan azwan nie, mcm baru keluar dari gua je.. Byk merapu ada laa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Artikel Paling Popular

 

BeritaKini Design by Insight © 2009