Buku Terpilih BeritaKini 2015

Terkini

_________________________________________________________________

Tuesday, December 27, 2011

Masalah Bob Lokman

Kenapa artis Malaysia yang baru 'memeluk' Islam sukar hendak faham? Memberi ceramah di surau mahupun masjid bukanlah seperti persembahan pentas ketika mereka menjadi artis dahulu. Ini melibatkan kesucian dan integriti dakwah. Cuba kalau tiada undang-undang pemberian tauliah, langsung tiada siapa boleh halang Ayah Pin masuk surau bagi dakyah. Tapi itulah, artis Malaysia, fi'ilnya pelik sikit. Sudahlah bagi tazkirah dan ceramah tanpa kebenaran, memaki hamun pula pada masa yang sama. Apa faedahnya? Merosakkan kesucian dakwah Islam sahaja.

Sekitar tahun 2004, Akhil Hay pun buat perangai yang sama. Dalam internet, beliau sahaja yang mendominasi Beliau bernasib baik ketika itu kerana hubungan rakyat Malaysia dengan internet masih lagi kurang sambutan. Kini, beliau tidak boleh buat lagi perangainya itu. Rata-rata sudah boleh menilai apa yang baik dan buruk dari internet. Tambahan pula, blogger blogger pro kerajaan semakin menguasai  pasaran internet Malaysia berbanding 2004 dahulu. Akhil Hayy dulu memang jelas dakwah politiknya. Sekarang ini, Allah Sahaja Yang Mengetahui.

Kemudian, Ali Setan pula buat hal. Mempertikaikan mengapa kerajaan suka menghantar anak-anak muda belajar di England, UK dan sebagainya dalam bidang kejuruteraan, medik dan lain-lain lagi. Siap melabelkan 'bodoh' lagi. Rasa macam hendak bagi penampar sahaja pipi beliau. Tapi, BeritaKini berhikmah, tak mungkin akan buat begitu. Beliau tidak tahukah peristiwa sungai hitam yang dipenuhi dakwat suatu ketika dahulu? Orang barat mencuri buku-buku ilmiah masyarakat Islam dan juga membuangnya ke sungai  sehingga air bertukar menjadi warna hitam? Kini kerajaan mahupun individu pergi 'mencuri' balik ilmu tersebut pula dilabelkan bodoh pula. Agak keterlaluan. Inilah masalah kalau belajar ilmu sekerat-sekerat di negara orang.

Sekarang, Bob Lokman pula bergiat aktif. Masih lagi BeritaKini ingat, telatah lucunya dalam Telebriti dulu di TV, memang melucukan hati. Tapi tidak disangka, perangai sebenarnya adalah degil. Baru 'kenal' Islam beberapa hari, sudah pandai bagi ceramah tin kosong. Kalau nak bagi ceramah tin kosong, baik buat di rumah persatuan, anak-anak yatim, ataupun pusat pemulihan dadah. Lagi baik rasanya. Tidak perlu menjadi nila yang boleh merosakkan satu belanga. Sudahlah masyarakat semakin memandang serong pada golongan tabligh, ditambah pula dengan perangai Bob Lokman yang sering memecah tembok tauliah Jabatan Agama Islam, lagi teruk jadinya. Semakin rosak kesucian dakwah dalam Islam. Dalam dunia dakwah pun, memang ada konflik yang tersendiri.

BeritaKini hanya meluahkan sahaja perasaan, dan juga berniat untuk menegur. Dalam Islam ada pelbagai cabang ilmu. Cubalah kuasai dahulu ilmu-ilmu tersebut, kemudian pergilah mendapatkan tauliah di Jabatan Agama Islam. Susah sangatkah hendak ikut prosedur? Kalau belum layak, dakwahlah secara kecil-kecilan seperti usrah dan lain-lain lagi. Banyak lagi cara sebenarnya. Itupun perlu juga diteliti ilmu yang ada di dada kita itu.

Klik Untuk Menjana Pendapatan RM 30 000 dalam masa 3 bulan Dalam Bidang Pendidikan  
ID pengenalan saya : aibo36

1 comments:

Anonymous said...

ada sorang lagi.. syam kamikaze.. jamming dlm masjid pulak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Artikel Paling Popular

 

BeritaKini Design by Insight © 2009