Buku Terpilih BeritaKini 2015

Terkini

_________________________________________________________________

Sunday, November 6, 2011

Janggut dan jambang Chef Johari dalam Masterchef Malaysia perlu di'teliti' semula

Masterchef Malaysia sudah mula bersiaran beberapa minggu lepas. Program realiti yang berformatkan Masterchef US dan Masterchef Australia sudah lama dinantikan oleh rakyat Malaysia. Sekarang, bagi BeritaKini, tahap penyampaian cerita para peserta dan info makanan dari Masterchef Malaysia adalah baik.

Namun, ada sesuatu yang tidak kena pada seorang Juri MasterChef Malaysia iaitu Chef Johari. Mungkin ini pandangan peribadi BeritaKini. Ketika kamera mengfokuskan wajah Chef Johari menjamah makanan untuk sesi penilaian, BeritaKini rasa agak tidak selesa dengan janggut dan jambangnya itu. Secara ringkasnya, selera makan hilang. Tidak dapat dinafikan janggut dan jambangnya kemas tapi jika dipendekkan lagi mungkin akan menyelerakan BeritaKini. Lagi sekali, ini hanyalah pandangan peribadi BeritaKini sahaja. Jika anda tidak menyokong BeritaKini, tidak mengapa.

Tujuan BeritaKini menegur Chef Johari ini bukannya suka-suka ataupun membenci beliau. Ini kerana, di dalam garis panduan Penyediaan Makanan, kekemasan tukang masak dan staff masakan lain adalah penting. Ia mempengaruhi kebersihan makanan dan tahap selera si penjamah makanan itu nanti. Cuba fikirkan bagaimana sehelai janggut dan jambang jatuh ketika proses penyediaan makanan. Bakteria akan mencemari makanan. Sehelai bulu boleh membawa lebih 1000 jenis bakteria asing ke dalam makanan. Sebagai seorang Chef, hal ini patut dititikberatkan. Mungkin Chef Johari tidak memasak dalam MasterChef Malaysia, tetapi memberi contoh kekemasan adalah perlu. Di Korea dan Jepun, tukang masak akan memakai penutup mulut ketika menyediakan makanan. Di Malaysia, walaupun di hotel, amalan memakai penutup mulut jarang kita jumpai.

Harap MasterChef Malaysia menitikberatkan soal kekemasan. Kepada Chef Johari, janganlah marah di atas artikel ini. BeritaKini ada dua tujuan, satu untuk menegur Chef Johari, dan lagi satu untuk memberi kesedaran kepada rakyat Malaysia mengenai kebersihan dan kekemasan ketika penyediaan makanan. Terimalah ini dengan fikiran positif.

*Jika diletakkan slot bersama pakar pemakanan, MasterChef Malaysia pasti akan jadi lebih hebat.

2 comments:

Anonymous said...

Aritu 7.12.2012, nampak chef jo nikah dekat masjid kristal kuala terengganu

Anonymous said...

Kejayaan MAnusia hanya dalam selagi mana mereka taat perintah Allah dan ikut cara Rasul S.A.W....tuan/puan jambang ITU Sunnah Rasulullah ,Dan Rasulullah ITU kekasih Allah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Artikel Paling Popular

 

BeritaKini Design by Insight © 2009