Buku Terpilih BeritaKini 2015

Terkini

_________________________________________________________________

Sunday, November 21, 2010

Fenomena 2 Alam: Dato' Dr. Rozmey Wajar Terima Hakikat

Difahamkan semakin bertambah rakyat Malaysia menghentam Dato' Dr. Rozmey gara gara Filem 2 Alam yang sedang berusaha mengutip 'RM 40 juta' ketika ini.

Berdasarkan pemerhatian, bilangan pengguna Facebook di Malaysia sudah tertumpu ke 'Group' pengkritik 2 Alam. Lihat saja bilangan pengguna yang menekan butang 'Like' di Group terbabit, meningkat secara mendadak.

'Group Kami Tak Suka Dr. Rozmey yang angkuh' mendahului 'Group' yang lain ketika ini dengan mencatat hampir 11 ribu ahli dalam masa 2 hari. Tidak perlu menunggu untuk mereka menonton 2 Alam kerana mereka mampu berfikir  dan menganalisis secara logik senario perfileman negara, ditambah pula dengan komen komen negatif dari pihak wartawan. Jadi, tidak hairanlah sekiranya mereka berupaya mengkritik 2 Alam. 

Sebenarnya, filem 2 Alam tidak ada ruang untuk dibela dan dipertahankan. Hendak dikatakan menepati ciri Islamik, jauh sama sekali. Aurat terdedah sana sini dan adegan ranjang yang dikatakan tidak sesuai untuk penonton bawah umur berlambak dalam jalan cerita yang dipaparkan.

Jadi, Dr. Rozmey harus bersikap professional. Tindakan beliau dan pihaknya membuang komen-komen yang dihantar oleh para penonton mengenai 2 Alam di Facebook rasminya amatlah dikesali. Kesemua ini berlaku bukan salah penonton, tetapi salah pihak Dr Rozmey sendiri yang terlalu 'over confident' ketika mempromosikan filem 2 Alam. Banyak kenyataan yang keluar dari mulutnya ketika itu berbaur keangkuhan. Wajahnya setiap hari berada di muka surat tengah akhbar Kosmo. Tidak hairanlah, keadaan jadi sebegini rupa.

Dalam hal ini, rasanya bukan penonton yang harus meminta maaf, tetapi pihak Dr. Rozmey sendiri. Filem 2 Alam hakikatnya juga telah melanggar sensitiviti agama, sama seperti filem Sepet dan Gubra arahan Allaryahamah Yasmin Ahmad. Lembaga Penapisan Filem di bawah Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan seharusnya bekerjasama dengan pihak Jakim dan Para Mufti dalam membenarkan penayangan sebarang filem berunsurkan dakwah.


3 comments:

Anonymous said...

kesian bebenor.

Abir Abhar said...

eh dalam page kami x suka ddr yang angkuh tu, sape kata ramai dah tengok 2 alam? mana ada lah..
kami takkan tengok kot!

Suara Maya said...

Abir Abhar, maap fakta tersilap.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Artikel Paling Popular

 

BeritaKini Design by Insight © 2009